Kolejarze pikietowali przed siedzibą PKP S.A.

W dniu 24 marca 2015 r. przed siedzibą PKP S.A. w Warszawie odbyła się pikieta protestacyjna kolejarzy zorganizowana przez trzy największe kolejowe związki zawodowe tj.: Sekcję Krajową Kolejarzy, Konfederację Kolejowych Związków Zawodowych i Federację Związków Zawodowych Pracowników PKP.

Powodem protestu była fatalna sytuacja w spółkach kolejowych, która przejawia się wdrażanymi bądź też zamierzonymi do wdrożenia zmianami restrukturyzacyjnymi wprowadzanymi pod różnymi pojęciami: centralizacji, pionizacji i zamiarem łączenia zakładów.

Działania te prowadzą do degradacji terenowych jednostek organizacyjnych z równoczesnym przeniesieniem zadań na poziom central, co skutkuje zwolnieniami kolejarzy w terenie i zatrudnianiem nowych osób w centralach spółek. To wszystko prowadzone jest w obliczu ciągłego zagrożenia zwolnieniami bez perspektyw godziwych podwyżek wynagrodzeń z permanentnym utrudnianiem działalności związkowej, czego dobitnym przykładem jest traktowanie NSZZ "Solidarność" w PKP S.A. Niestety w swoich działaniach zarządy spółek doprowadzają również do istotnych zagrożeń w bezpieczeństwie ruchu kolejowego.

Szczególnym zagrożeniem dla kolei jest zamiar prywatyzacji spółek infrastrukturalnych takich jak PKP Energetyka, TK Telekom i PKP Informatyka oraz zbycie pozostałych akcji PKP S.A. w PKP Cargo. Prywatyzacja bez Paktów Gwarancji Pracowniczych jest złamaniem dotychczasowych porozumień i ustaleń dokonanych z ministrem właściwym do spraw transportu i władzami kolejowych spółek.

Związki zawodowe nie zgadzają się na sygnalizowane powyżej zamierzenia spółek kolejowych inspirowane przez nadzór właścicielski tj. PKP S.A. i Ministerstwo Infrastruktury i Rozwoju. W trakcie pikiety, w której uczestniczyło ponad 1000 kolejarzy z całego kraju, związkowcy przekazali swoje postulaty kierowane do Jakuba Karnowskiego Prezesa PKP S.A.

To kolejny protest kolejarzy, próba zwrócenia uwagi na problemy kolei, krytyczny głos sprzeciwu wobec arogancji i braku dialogu społecznego w branży kolejowej. Domagamy się podjęcia pilnych rozmów z kierownictwem Ministerstwa Infrastruktury i Rozwoju oraz Zarządem PKP S.A. pełniącym nadzór właścicielski nad spółkami kolejowymi.

red. Stanisław Kokot - Sekretarz SKK

03 24 petycja-page-00103 24 petycja-page-00203 24 petycja-page-003