W wieku 68 lat odszedł Longin Komołowski, były wicepremier i minister pracy i polityki społecznej w rządzie Jerzego Buzka. Były polityk AWS działał równieĹź w Polskim Komitecie Paraolimpijskim oraz w Stowarzyszeniu "Wspólnota Polska". Longin Komołowski zmarł w wyniku choroby nowotworowej.

longin komolowski

Longin Komołowski urodził się w 1948 roku w Czaplinku, w województwie zachodniopomorskim. Swoją młodość związał ze Szczecinem, gdzie najpierw, w 1974 ukończył studia na Wydziale Budowy Maszyn i Okrętów, a póĹşniej brał udział w strajkach organizowanych przez NSZZ "Solidarność". W stanie wojennym brał udział w strajku organizowanym przez opozycję w Stoczni Szczecińskiej. Po 1989 roku Longin Komołowski związał się z AWS - w 1997 roku zdobył mandat poselski i został ministrem pracy i polityki społecznej w koalicyjnym rządzie Jerzego Buzka. Dodatkowo, został takĹźe wicepremierem. Po 2001 roku zaangaĹźował się w działalność prywatnej spółki, gdzie zajmował się doradztwem gospodarczym. Do Sejmu Longin Komołowski powrócił w 2007 roku, kiedy startował z list Prawa i Sprawiedliwości. W 2011 roku bez powodzenia kandydował jako niezaleĹźny polityk do Senatu. Longin Komołowski przez 15 lat był prezesem Polskiego Komitetu Paraolimpijskiego. W 2013 roku był mediatorem w sporze zbiorowym pomiędzy Zarządem a Związkami Zawodowymi działającymi w PKP CARGO S.A.

Zmarł w wieku 68 lat po długiej walce z rakiem.

Z ostatniej chwili:

Uroczystości pogrzebowe odbędą się 10 stycznia o godz.13.00 w Świątyni Opatrzności BoĹźej w Warszawie. 7 stycznia o godz.18.00 w kościele Świętej Trójcy w Kołbaskowie i 8 stycznia w Bazylice Archikatedralnej św. Jakuba w Szczecinie zostaną odprawione msze święte Ĺźałobne.