Zmarł Kardynał Franciszek Macharski, były metropolita krakowski - miał 89 lat.

Kardynał Franciszek Macharski zmarł w szpitalu, gdzie trafił po tym, jak w wyniku upadku w swoim mieszkaniu stracił przytomność i doznał urazu. Podczas zakończonych ŚDM, w szpitalu odwiedził Kardynała PapieĹź Franciszek i modlił się o jego zdrowie.

F.Macharski

Kard. F. Macharski był metropolitą krakowskim w latach 1979-2005. Jego poprzednikiem i wielkim przyjacielem był Karol Wojtyła. Sakrę biskupią ks. Macharski otrzymał z rąk Jana Pawła II w styczniu 1979 r.; a w czerwcu tego samego roku - godność kardynalską.

Przez wiele lat kard. Macharski był wiceprzewodniczącym Konferencji Episkopatu Polski (1979-94) oraz przewodniczącym Komisji ds. Nauki Katolickiej i Komisji ds. Apostolstwa Świeckich. NaleĹźał do watykańskich kongregacji: ds. Biskupów, ds. Duchowieństwa, ds. Instytutów Ĺťycia Konsekrowanego i Stowarzyszeń Ĺťycia Apostolskiego oraz ds. Wychowania Katolickiego.

W czerwcu 2005 r. przeszedł na emeryturę i zamieszkał w sanktuarium Ecce Homo św. Brata Alberta w Krakowie.