Z przyjemnością informujemy, iĹź Rada Nadzorcza PKP CARGO S.A. powołała z dniem 14.07.2016 r. do składu Zarządu Spółki jako Przedstawiciela Pracowników – członka naszej Organizacji Zakładowej i Delegata na ZZD – Zenona Kozendrę.

Z.Kozendra

Z. Kozendra jest absolwentem WyĹźszej Szkoły Administracji w Kielcach oraz studiów podyplomowych z Zarządzania w Akademii im. L. KoĹşminskiego w Warszawie. W latach 1990-2005 prowadził działalność związkową na poziomie regionalnym i krajowym. Był m.in. Przewodniczącym KZ NSZZ S Węzła PKP Kielce, członkiem ZR Świętokrzyskiego NSZZ S, v-ce przewodniczącym Sekcji Krajowej Kolejarzy NSZZ S i Sekcji Zawodowej NSZZ S PKP Cargo. W obecnej kadencji pełni funkcję sekretarza Sekcji Zawodowej NSZZ S w PKP Cargo oraz członka Prezydium Rady Krajowej Sekcji Kolejarzy NSZZ S. W latach 2001-2005 był członkiem Rady Nadzorczej PKP Cargo i reprezentował w niej pracowników. Od grudnia 2005 do czerwca 2008 był członkiem Zarządu PKP Cargo ds. pracowniczych i administracyjnych. W latach 2006-2009 był teĹź członkiem Zarządu Związku Pracodawców Kolejowych w Polsce. Do momentu powołania był pełnomocnikiem Zarządu PKP Cargo ds. Strategii Personalnej i przedstawicielem pracowników w Radzie Nadzorczej PKP S.A.  Posiada bogate doświadczenie w prowadzeniu negocjacji, w których brał udział zarówno jako lider związkowy, jak i przedstawiciel pracodawcy. Prywatnie pasjonat botaniki i Prezes Polskiego Towarzystwa Storczykowego „ORCHIS”, miłośnik górskich wędrówek i zdobywca Mont Blanc. Interesuje się tez filozofią, malarstwem i literaturą.

Gratulujemy Zenku i liczymy na owocną współpracę dla dobra wszystkich pracowników PKP Cargo.