Paszkiewicz Wasilewski Zaleny
Rada Ministrów Ukrainy powołała Remigiusza Paszkiewicza i Marka Zaleśnego do zarządu kolei ukraińskich (UĹť). To kolejni, obok Wojciecha Balczuna, Polacy we władzach ukraińskich kolei. W przyszłym tygodniu ma do nich dołączyć Ireneusz Wasilewski.
Wszyscy wymienieni menedĹźerowie mają duĹźe doświadczenie na polskim rynku kolejowym. Remigiusz Paszkiewicz ma odpowiadać za infrastrukturę, Marek Zaleśny – za przewozy towarowe a Ireneusz Wasilewski – za eksploatację. Prezesem Ukraińskich Kolei jest od przeszło miesiąca Wojciech Balczun Wasilewski i Zaleśny pracowali razem z nim w zarządzie spółki PKP Cargo.
– Dzisiejsza decyzja władz Ukrainy jest kolejnym wyrazem uznania dla zmian przeprowadzonych w Polsce, takĹźe w obszarze modernizacji i restrukturyzacji kolei. Jest to zarazem dowód zaufania do zespołu menadĹźerów, którego działania doprowadziły do istotnej poprawy standardu usług świadczonych przez Polskie Koleje Państwowe – powiedział Remigiusz Paszkiewicz.